• DirectionOpekarniška 15 b, 3000 Celje Email segota.niksa@siol.net Phone 03 492 37 30
A A A

Omogočamo Vam prijetno življenje s svojo boleznijo.
Pridite v ambulanto na posvet in program. 

 

Spodaj je nakaj bolezenskih stanj, ki jih napogosteje srečujemo.
 

ALERGIJE

- rastlinskega porekla: žitarice (pšenica, ječmen, rž, oves, koruza), stročnice (soja, arašidi, grah, leča, fižol), zelenjava in začimbe (zelena, korenje, peteršilj, janež, paradižnik, krompir, poper, kava), sadje (jabolka, lešniki, breskve).

Najbolj pogosti znaki alergije so:

- iztekanje iz nosu

- solzenje oči

- srbeč nos, oči in nebo grla

- kihanje

- zamašen nos

- pritisk v nosu in na obrazu

- kašelj, težko dihanje

- kožni izpuščaji, koprivnica.

ALERGIJSKI RINITIS

Alergijski rinitis "nahod" je zelo pogosta oblika alergijskih bolezni, ki se kaže v obliki nosne preodzivnosti. Nosna sluznica se odzove na alergene v okolju, ki drugim ljudem običajno ne delajo težav. Znaki alergijskega rinitisa so:

- kihanje

- izcedek iz nosu

- zamašen nos.

Kronično otekla sluznica v nosu ovira prezračevanje in čiščenje obnosnih votlin, pogostokrat se lahko zamašijo ušesne tube in solzevodi. Posledice opisanega so lahko sinuzitis, vnetje srednjega ušesa, solzenje, glavobol, smrčanje, motnje spanja, utrujenost.

Alergijski rinitis delimo v dve skupini.

Prvi je SEZONSKI ALERGIJSKI RINITIS ali OBČASNI, katerega povzročajo sezonski alergeni - pelodi (drevesa: breza, jelša, leska, gaber, kostanj..., trave in zeli - pleveli: krišina, ambrozija, navadni pelin, trpotec, kislica...).

Druga skupina je CELOLETNI ali TRAJNI ALERGIJSKI RINITIS, ki ga povzročajo alergeni stalno prisotni v bolnikovem okolju (pršica, alergeni domačih živali, plesni).

Zdravljenje alergijskega rinitisa je triplastno. Najučinkovitejši ukrep je odstranitev alergena, kadar je seveda to mogoče, zelo učinkovito je zdravljenje z zdravili (preprečevalna zdravila - zdravijo alergijsko vnetje, ki jih je potrebno jemati ves čas izpostavljenosti alergenu in olajševalna zdravila - antihistaminiki, ki ublažijo simptome) ter specifična imunoterapija.

ASTMA

Astma je bolezen, pri kateri gre za trajno vnetje dihalnih poti - sapnic (bronhijev). Posledica astmatskega vnetja je zoženje bronhijev, kar se kaže s tipičnimi znaki - simptomi astme:

- težko dihanje - dispneja

- kašelj

- tiščanje v prsih

- piskajoče dihanje.

Ti simptomi se pojavljajo občasno, ob poslabšanju vnetja bronhijev, vzroki za poslabšanje astme (sprožilci) pa so najpogosteje:

- alergeni (hišna pršica, pelodi dreves, trav in plevelov, živalska dlaka...)

- okužbe dihal (najpogosteje virusne okužbe zgornjih dihal

- izpostavljenost dražljivcev (cigaretni dim, smog)

- kronično vnetje nosu (kronični rinitis- alergijski ali nealergijski)

- kronično vnetje obnosnih votlin (kronični sinusitis)

- zatekanje želodčne kisline nazaj v požiralnik

- neredno jemanje ali prenehanje jemanja preventivnih zdravil za astmo

- neprenašanje aspirina ali drugih antirevmatikov.

Najpomembnejaša zdravila za astmo so inhalacijski glukokortikoidi - PREPREČEVALCI v obliki pršil (aerosolov) in praška za inhaliranje, ki zmanjšujejo vnetje dihalnih poti in tako preprečujejo simptome astme. Uporabljajo se redno, vsak dan, tudi ko bolnik nima težav.

Druga skupina zdravil za astmo so inhalacijski bronhodilatatorji - OLAJŠEVALCI, ki delujejo tako, da širijo dihalne poti in olajšajo simptome, ki se pojavijo ob poslabšanju astme. Ta zdravila uporabljamo le po potrebi, ko pride do zgoraj naštetih simptomov astme. Ta zdravila učinkujejo že nekaj minut po uporabi in so v obliki pršil (aerosolov) in praška za inhaliranje.

OKUŽBE DIHAL

Okužimo se z mikrobi (virusi, bakterije). Vnetje je lahko v zgornjih dihalih (nahod, vnetje grla in sapnika) ali v spodnjih dihalih (bronhitis in bronhiolitis).

Če pride do vnetja pljuč, se lahko razvije pljučnica.

Okužbe zdravimo z antibiotiki in drugimi zdravili. Pomembno je, da relativno počivamo, uživamo veliko tople tekočine...

DISPNEA

Težko dihanje je lahko simptom bolezni pljuč, vendar tudi srčne bolezni, slabokrvnosti...

Potrebno je ugotoviti vzrok težke sape in adekvatno zdraviti.

KAŠELJ

Kašelj je pogosti simptom pljučne bolezni. Pogostokrat pa se pojavi pri želodčnih težavah ter pri vnetju nosu, sinusov, grla.

Če ne gre za navadno prehladno obolenje in če kašelj traja več tednov, je potrebno ugotoviti vzrok kašlja (okužba, astma, želodčna kislina...) in ustrezno zdraviti.

KOPB - KRONIČNA PLJUČNA OBSTRUKTIVNA BOLEZEN

KOPB je bolezen, ki se največkrat razvije pri kadilcih. Zmanjša se pljučna funkcija, pojavi se kašelj, težko dihanje. Zdravimo jo z inhalacijskimi zdravili za pljuča ter tabletami.

Pomembno je prehanje kajenja.

RAK PLJUČ

Rak pljuč je ono od najpogostejših malignih obolenj. Večinoma zbolijo kadilci.

Zdravi se operativno (če se zgodaj odkrije) in tudi z obsevanjem in kemoterapijo.